Colonne di Pompei alla Vodka con Basilico e Parmigiano

Ingredience na 4 porce:

500g Colonne di Pompei IGP Gragnano
¼ šálku olivového oleje
½ šalotky, jemně nasekané
1 stroužek česneku, jemně nasekaný
½ šálku rajčatového protlaku
2 lžíce vodky
1 šálek smetany na vaření
1 lžička drcených vloček kalábrijské papričky nebo červené papriky
2 lžíce másla
30g jemně nastrouhaného parmezánu a další při servírování
¼ šálek nasekané čerstvé bazalky
mořská sůl, čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup:

1. Krok
Na velké pánvi rozehřejme olej na střední teplotu, přidáme šalotku a česnek, za občasného míchání vaříme asi 5 minut do změknutí. Poté přidáme rajčatový protlak a za občasného míchání vaříme dalších 5 minut, dokud protlak neztmavne a nezačne jemně karamelizovat. Přidáme opatrně vodku a za stálého míchání vaříme asi 2 minuty, aby se odpařil všechen alkohol, přidáme smetanu a vločky červených kalábrijských papriček pro milovníky pikantnějších pokrmů, případně mletou červenou papriku a mícháme, dokud se všechny ingredience dobře nespojí. Dochutíme solí a pepřem podle chuti a vypneme ohřev
2. Krok
Mezitím uvaříme těstoviny Colonne di Pompei ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou za občasného míchání, dokud nejsou al dente v celém svém průřezu, nesmí být uprostřed křupavé. Scedíme je, ale ponecháme si asi 1 šálek vody z uvařených těstovin
3. Krok
Scezené Colonne di Pompei přidáme do pánve s omáčkou spolu s máslem a ½ šálku vody z uvařených těstovin a vaříme při středně nízké teplotě za stálého míchání asi 2 minuty, v případě potřeby přidáme další vodu z uvařených těstovin, dokud se máslo nerozpustí a nevytvoří se hustá lesklá omáčka. Osolíme a opepříme dle chuti a po odstavení z ohřevu přidáme asi 30g parmazánu, který promícháme do těstovin. Colonne di Pompei poté rozdělíme do misek, posypeme nasekanou čerstvou bazalkou a dozdobíme parmazánem.

Tyto skvělé Colonne di Pompei alla Vodka con Basilico e Parmigiano vám vhodně doprovodí dobře strukturované klasické Chianti Classico DOCG z vinařství San Giorgio a Lapi

Přejeme vám dobrou chuť